Vaandels

List Map
Start Over

RK Werkliedenvereniging St. Christoffel Roermond 1933

 • Vereniging
  RK Werkliedenvereniging St. Christoffel Roermond
  Jaar vervaardiging/ingebruikname
  1933
  Vervaardiger
  naar een ontwerp van Joep Nicolas
  Fabrikant
  Fischer, Hildegard
  Opschrift

  Roomsch-Katholieke Werklieden-Vereeniging Sint Christoffel Roermond

  Beeldbeschrijving

  Afgebeeld is Christoffel met Christuskind terwijl hij vanuit de rivier de oever oploopt. De achtergrond wordt gevormd door het silhouet van de stad Roermond waarin industriële gebouwen, de kathedraaltoren en de vier torens van de Munsterkerk zijn te herkennen. Verder zijn het platteland en een rivier vertegenwoordigd. Op een speelse manier zijn bootjes en vissen in de rivier geplaatst. In de verte zijn de bogen van de brug over de Roer te zien. Aan de linkerkant is een afwerking met geappliceerde, contrasterende stof die ook aan de achterkant is te  zien.
  Keerzijde: Afgebeeld zijn linksonder het wapen van Roermond en rechtsboven het KAB-embleem. Daartussen staat, over de hele vlag verdeeld, in speelse letters de tekst; hier en daar versierd met laurier- en eikentakjes. De speelsheid van de letters wordt benadrukt door een diversiteit in materiaalgebruik.
  De broekzijde heeft een tunnel voor de vlaggenstok; deze is aan beide kanten versierd met een verticale baan stof met aan een kant een zigzag rand. De vluchtzijde is afgewerkt met een baan contrasterende stof die versierd is met applicaties.

  Hoogte (cm.)
  200 x 145 cm, rechthoekig
  Hoofdkleur
  Blauw
  Techniek(en)
  applicatiegeborduurd (handmatig)
  Toelichting

  In het Limburgsch Dagblad van 25 april 1933 werd bericht dat "het prachtige door Joep Nicolas vervaardigde vaandel" werd ingewijd tijdens de feestelijkheden van het 40-jarig jubileum van de RK Werkliedenvereeniging. Het ontwerp is inderdaad herkenbaar van de hand van Nicolas maar hij zal de daadwerkelijke vervaardiging  hoogstwaarschijnlijk aan iemand anders hebben overgelaten.

  Word Count: 51

  Vorm
  Rechthoek
  Bevestiging
  stoktunnel
  Anecdotes/wetenswaardigheden

  'Het ontwerp van Joep Nicolas werd door Hildegard Fischer* uitgevoerd.'
  "Het Landhuis" Jaargang 28 24 mei 1928

  *Hildegard Fischer (later Hildegard Brom-Fischer) was een gewaardeerde Duitse naaldkunstenares.

  Conditie
  Zwak
  Eindjaar
  1933
 • URL: https://nodegoat.maastrichtuniversity.nl/viewer.p/1/2192/object/7913-9807459